Alergie na mięso wywołane przez kleszcze (zespół alpha-gal)

Nowe i mało znane choroby odkleszczowe

Zespół alpha-gal jest mało znanym rodzajem alergii krzyżowej na czerwone mięso (baraninę, cielęcinę, wieprzowinę i wołowinę) i wydzielinę kleszczy

Czynnik etiologiczny: alergen o strukturze oligosacharydu (21 oligosacharydowych substancji, w tym 30% ma jedną lub więcej grup alfa- 1,3 –galaktozowych ) występuje w mięsach czerwonych i w ślinie kleszczy

Alergia może rozwinąć się u 1 – 5% osób ukłutych przez kleszcza

Objawy zespołu alfa-gal

Objawy mogą wystąpić wkrótce lub dopiero po pewnym czasie po spożyciu mięsa w wyniku szybkiej reakcji anafilaktycznej lub opóźnionej reakcji alergicznej. Czas pojawienia się objawów w zespole alfa-gal może skrócić się pod wpływem różnych czynników, m.in. dużej aktywności fizycznej człowieka (ćwiczenia sportowe, musztra wojskowa) i alkoholu.

  • Szybka reakcja anafilaktyczna (obrzęk warg, gardła, trudności w oddychaniu, bóle brzucha, nudności, wymioty , gwałtowny spadek ciśnienia krwi)
  • Opóźniona reakcja (po 4-6 godzinach lub dłużej) po spożyciu czerwonego mięsa: niestrawność, bóle i skurcze brzucha
  • Opóźnione reakcje skórne w postaci pokrzywki na całym ciele.
  • Pokrzywki mogą pojawiać się także już po 2 godzinach po spożyciu mięsa.

Profilaktyka i leczenie

Eliminowanie z diety mięs czerwonych (baraniny, cielęciny, wieprzowiny i wołowiny) i ich produktów
Leczenie objawowe
Diagnoza

Rozpoznanie opiera się na:

  • wykryciu w surowicy człowieka specyficznych przeciwciał IgE na alergen alpha-gal i na wywiadzie, w którym potwierdzono fakt żerowania kleszcza w skórze pacjenta w przeszłości
  • pojawieniu się objawów klinicznych alergii lub wstrząsu anafilaktycznego
  • stwierdzeniu żerującego kleszcza w skórze lub potwierdzeniu takiego przypadku w przeszłości na podstawie wywiadu przeprowadzonego z pacjentem lub jego rodziną